Що пити в спеку: вода, чай, соки ...
Які напої краще втамують спрагу: чому теплий чай краще крижаної води?
Пити чи не пити? Це питання навіть не виникає в спеку. А ось, що краще пити - вже цікаво.
Ні для кого не секрет, що під час спеки наш організм втрачає велику кількість води і потребує відновлення водного балансу.
Також читайте
На жаль, найчастіше люди обирають холодну газовану воду і крижані солодкі напої для вгамування спраги, не замислюючись про шкоду здоров'ю і наскільки ефективний їх вибір.
На сьогоднішній день в магазинах і кафе пропонують великий вибір освіжаючих напоїв: холодний чай, кава з льодом, солодка газовану вода, крижана «мінералка».
Ось тільки користі від холодних солодких напоїв буде мало - лише додаткові калорії і помилкове відчуття прохолоди.
Ні для кого не секрет, що солодкі напої, як газовані, так і звичні нам кава / чай не вгамовують спрагу, а провокують її, а надлишок енергії з «порожніх калорій» продовжує нагрівати наш організм.
Особливої уваги заслуговує кава. Цей тонізуючий напій сприяє зневодненню організму, і не важливо, п'єте ви його з льодом або з морозивом.
Не менш підступні магазинні соки, що містять цукор і консерванти. Перш, ніж зупинити свій вибір на них, ознайомтеся з кількістю вуглеводів, зазначених на упаковці.
Чому в спеку не можна пити крижану воду?
Медики вже кілька років наполягають, що в спеку ні в якому разі не можна пити дуже холодні напої.
По-перше - холодна рідина при високих температурах порушує теплообмін організму і викликає спазм судин: через спеку судини розширюються, холодна вода викликає їх звуження, заважаючи охолодженню організму.
По-друге, холодна вода всмоктується повільніше теплої води, і людина випиває її більше, ніж необхідно, забезпечуючи собі відчуття важкості.
По-третє, за словами німецького гастроентеролога Люка Фішера, людський організм виділяє деяку кількість енергії для підігріву холодної води, від чого стає ще спекотніше і шанс отримати тепловий удар - вище.
Крім того, холодні напої завдають шкоди шлунково-кишковому тракту, руйнують зубну емаль (як і занадто гарячі), небезпечні для людей з порушеннями роботи серцево-судинної системи, підвищують ризик ангін і т.д.
Не варто забувати, що гарячі напої сприяють потовиділенню, допомагають охолодити організм. Не дарма в багатьох країнах ближнього сходу під час спеки краще пити гарячий чай.
Що пити в спеку:
- Воду - прохолодну або кімнатної температури
- Теплий чай без цукру, вважається, що найкраще спрагу втамовує зелений або трав'яний чай.
- Домашні лимонади, компоти, крюшони без цукру
- Воду з огірком / м'ятою / лимоном
- Кисломолочні продукти: кефір, кисле молоко, ряжанку, айран
- Натуральний квас - промисловий квас не підходить
- Відвари трав - найчастіше використовують ромашку, м'яту і мелісу, не менше цікаві рецепти з додаванням базиліка.